Genel

Erasmus Nedir ve Nasıl Kazanılır?

Erasmus, 1980’lerin sonlarından beri var olan ve Avrupa Birliği tarafından yürütülen bir öğrenci değişim programıdır. Erasmus programı, lisans öğrencilerine yönelik yurtdışı eğitim ve staj imkanlarına ek olarak, master ve doktora seviyeleri ile öğretim üyeleri için de projeler içermektedir. 3-12 ay arasında süren programa 37 ülkeden, 4000’den fazla yüksek öğrenim kurumu dahildir. Bu programın amacı; Avrupa Birliği ülkeleri ile aday ülkelerdeki yüksek öğretim kurumlarının işbirliğini teşvik ederek, üniversiteler arası eğitimde kalitenin arttırılmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. Bu sayede öğrenciler farklı bir ülkede yaşama fırsatı elde eder, farklı kültür ve yaşam tarzlarını tanıyabilirler.

Erasmusun faydalarından bahsedecek olursam; Erasmus aslında temelde sınırlı bir sürede olsa yabancı bir ülkede kalmak ve yeni insanlarla tanışmaktır, gittiğiniz ülkede yabancı dilinizi geliştirme, pratik yapma imkanı bulursunuz. Polonya, Litvanya gibi çeşitli ülkeler sizlere ücretsiz dil öğrenme seçeneği de vermektedir. Erasmus kariyerinize çok büyük bir adım atmanızı ve özgeçmişinize güzel bir deneyim eklemenizi sağlar. Aile ve alıştığınız arkadaş ortamından, yaşam alanınızdan uzaklaştığınız tek başınıza kalarak sorumluluk bilincinin artmasına yol açar. Ve en güzel yanlarından biri ise yeni insanlar tanımak, sosyal çevre edinmek ve bol bol seyahat etme imkanı sağlamınızdır.

Erasmus öğrenim hareketliliğine katılmak ve bu değişim programından yararlanmak isterseniz, gittiğiniz üniversiteye göre değişkenlik göstermekle birlikte bazı sınavlara tabii tutulursunuz. Erasmus sınavına başvurmak için öncelikli olarak lisans ya da lisansüstü eğitimlerinin ilk bir yılını tamamlamış olmaları, akademik not ortalamalarının lisans öğrencileri için 4 üzerinden en az 2, master ve doktora öğrencileri içinse 4 üzerinden en az 2,5 olması, TOEFL/IELTS gibi yabancı dil yeterlilik sınavlarından en az 70 puan alınması ve son olarak programa dahil olan bir bölüme başvurmuş olmaları gerekir. Fakat bulunduğunuz üniversitenin zorluğuna göre de değişkenlik gösterebilir. Kimi üniversitelerde mülakat koşulunu zorunlu hale getirebilir.

Tüm bu koşulları sağladınız ve sınavı kazandı iseniz önünüze çok daha meşakkatli bir yol var demektir.  Bunların başında erasmusu hangi okulda yapmak istediğinize göre bir tercih listesi hazırlamak vardır. Gideceğiniz ülke ve okuldan beklentilerinizi belirlemeli, araştırma yapmalı ve listenize bu şekilde eklemelisiniz. Hibe kazanma  ve kazanmama ihtimallerini göz önünde bulundurarak gideceğiniz ülkeyi daha kolay seçebilir, maddi yönlerden avantaj ve dezavantaj bulabilirsiniz. 

Sınavı kazandınız, hibenizin olup olmayacağını belirlediniz ve tercih listenizi hazırladınız. En sonunda tercihleriniz de açıklandı ve sıra geldi okulla yazışmalara ve bir sürü önemli prosedür süreçlerine.  Bir sürü evrak hazırlamanız gerektiğini unutmayın fakat bu sizin gözünüzü korkutmasın. Erasmus koordinatörünüz ve vize danışmanlık merkeziyle iyi bir kontak kurarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Erasmus koordinatörünüzün size yardımcı olacağı en büyük kısım Learning Agreement olarak adlandırılan Öğrenim Anlaşmasını hazırlamak olacaktır. Gittiğiniz üniversiteni fakültelerini incelemeli, derslerinizin karşılığına gelecek dersleri ve fakülteyi seçmeniz gerekmektedir. Herhangi bir sorun olursa, bazen karşı okuldaki derslerin açılmama ihtimalleri oluyor, bu gibi durumlarda ders değişikliğini “During  the Mobility” kısmında düzenleyerek ve tekrar imzalatarak halledebilirsiniz.

Pasaport, 25 yaşından küçük iseniz defter harcı parası ödeyerek 25 yaşına kadar kullanabilirsiniz. Vize işlemlerinde ise sağlık sigortası, pasaport, öğrenim belgeleri, karşı okuldan belgeleriniz, kalacağınız yerin adresi, uçak biletleriniz ve fotoğrafınız ve imzalamanız gereken pek çok belgeler bulunmaktadır. Kimi ülkeler vize sürecinde mülakatta istemektedir. Bu gibi prosedürlere kendinizi hazırlamalı, evraklarınızı tamamlamalı ve süreci sakin bir şekilde atlabilirsiniz.

Erasmus size kapılarını açtığında, kendinizi gitmeden önce bile bir çok deneyime hazırlayın. Sizin için kendinizi keşfedeceğiniz, farklı kültürlerle bir araya geleceğiniz bu yepyeni bir deneyim olacaktır.

Zeynep Dilan YİĞİT

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu